Kosatec žlutý

kosatec žlutýIris pseudacorus

 

Kosatec žlutý je velice nenáročná vodní rostlina. Dobře roste ve vlhkých, bažinných i trvale zaplavených  kyselých půdách bohatých na dusík.

V zemi (nejlépe v bažině) je plazivý oddenek. List kosatce žlutého je mečovitý, na konci stonku vyrůstá vždy několik květů s pro kosatce typickou stavbou. Ochotně kvete žlutými květy v květnu a červnu. Květ je drobnější než u oblíbených velkokvětých zahradních kosatců. Plodem je trojboká tobolka plná semen. Kosatec žlutý dobře rozmnožíte právě těmito semeny – počkejte si, až zcela zhnědnou a budou se z tobolky volně sypat a nebo vegetativně – oddělením částí plazivého oddenku i s několika listy.

Moje kosatce mám už několik let volně v zahradním jezírku. Z počátku jsem je zasadila do děrované plastové nádoby určené pro výsadbu vodních rostlin. Později začala být nádoba kosatcům malá a tak jsem je dala do jezírka volně.

Celé léto jsou zcela ponořené ve vodě, na zimu část vody upustíme a  rostlinu zahrnu spadaným listím. Zbytky dubového listí  na jaře zajistí potřebné  kyselé pH v jezírku.

Tobolky nechávám volně dozrát a tak se kosatce šíří do okolí a já je jen opatrně usměrňuji.

Kam dál ?

Aubrietiny procházky      Aubrietina zahrádka         Aubrietiny nápady       Archiv příspěvků      Fotogalerie

další podobné články

Babelka řezanovitá
Babelka řezanovitá
Kopřivy a hluchavky
Kopřivy a hluchavky
Limonáda z rebarbory
Limonáda z rebarbory

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup