Růžová voda, cukr, sůl

středa 18.6.2014

Milí přátelé Aubriety,

je čas růží a tak i Aubrieta jich bude na pár dní plná. Královny květin, jak ráda je mám. Vyrábím si z nich růžovou vodu. Je z okvětních lístků růží.  Když je sbírám, voní mi pak dlouho ruce.

DSC_0703
růžová voda

Lístky vodu jemně obarví dorůžova.  Příprava růžové vody je velice jednoduchá. Destilovanou vodu (asi 1l) přivedeme k varu.  V ještě horké vodě necháme vymáchat růžové lístky ( plnou půllitrovou sklenici, čím víc tím líp). Asi po půl hodině, kdo chce, může nechat i do rána, vodu přelijeme do sklenic přes sítko. V lednici voda vydrží přibližně měsíc. Krásně voní, působí antisepticky, proti úzkosti, uzavírá póry, osvěží pleť.  Nahradíte-li destilovanou vodu vodou minerální,  můžete růžovou vodu použít k ochucení letních nápojů.

Růžové lístky krásně provoní i cukr nebo sůl.

DSC_0711
cukr s vůní růží

 

Jednoduše plátky růží prosypete cukrem nebo solí. Čím více růžových lístků, tím bude vůně intenzivnější. Cukrem pak můžete zdobit dorty nebo koláče, v soli se vykoupete po náročném dni, růžové lístky se budou vznášet kolem Vás.

K výrobě růžové soli, cukru nebo vody nejraději používám okvětní lístky růže svraskalé (Rosa rugosa). Je to původní odrůda, není schoulostivělá šlechtěním a silně voní.

DSC_0542
růže svraskalá (Rosa rugosa)

Závěrem snad ani nemusím dodávat, abyste vždy používali růže chemicky neošetřené a sběr prováděli šetrně. Nejlépe je sbírat čerstvě spadané lístky.   :-)  s láskou k přírodě :-)

Chcete-li se dozvědět více o pěstování růží, navštivte moje povídání o růžích a nezapomeňte na Alchymistu.

Vaše Aubrieta

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup