pondělí 1.9. 2014
Milí přátelé Aubriety,
je ten pravý čas, tedy pokud zrovna neprší, začít si dělat bylinkové zásoby na zimu. Dnes mám pro Vás tři tipy na uchování bylinek, kterých předpokládám, máte jistě spoustu.
Můj nejvíc nejoblíbenější způsob praktikovaly už naše babičky a možná i babičky našich babiček a je to sušení. Bylinky nařežeme v délce 10cm a delší (záleží na vzrůstu té které bylinky). Určitě je lepší bylinky řezat těsně před květem, to mají nejvíce vonných silic, ale i rozkvetlé nevadí, je to pak hezčí. Nařezané bylinky svažte do svazečků, jak je názorně předvedeno na následující fotografii. Ty Vaše snopečky ale mohou být trochu hubenější, bylinky tak lépe proschnou. Na fotce jsou tlusté, aby byla krásnější (ta fotka).
Tak a pak vyběhneme na půdu naší roubenky a pověsíme je tam za provázek květy dolů sušit. Pokud nemáte roubenku, postačí suchá místnost bez prudkého slunečního svitu, průvan je ideální. Co je důležité : bylinky před sušením nemyjeme a sbíráme jen ty chemicky neošetřené. Dobře usušené bylinky neztratí svoji vůni ani barvu a dobře se drolí, lehce odpadávají lístky od větviček (rozmarýna, tymian). Déle se suší šalvěj, petržel, libeček,…kratší dobu yzop, mateřídouška – tymián, rozmarýna….
Nasušené bylinky ukládám do látkových pytlíků, mají možnost tam ještě doschnout, neplesniví. Nevýhodou je, že mohou přijímat pachy z okolí. Uchování ve sklenici chrání jak proti prachu, tak i okolním pachům a vlhkosti. Musíte tak ale uchovat jen dokonale usušené bylinky, jinak zplesniví.
Bylinky můžete i odebírat rovnou ze snopečků, mě ale vadí, že se na ně pořád práší.
Druhá možnost je naprosto moderní. Ano, je to mražení.
Nejčastěji používáme formičky na led, bylinky (jednotlivé druhy nebo směsi) do nich nasekáme a zalijeme trochou vody. Zmrazíme.
Neromantické, ale praktické. Dobré do polévky, maso se ale takto koření špatně (alespoň mně ano).
Poslední, třetí způsob vlastně neuchovává bylinku jako takovou, ale vyrábí z její pomocí ochucený ocet nebo olej. Postup je velice jednoduchý. Vezmete olej – nejlépe olivový a přidáte oblíbenou, odzkoušenou směs bylinek. Do měsíce bylinky olej či ocet ochutí a vy můžete kořenit saláty, maso….
Pár odzkoušených směsí :
chilli papričky, rozmarýna
česnek, tymián, šalvěj
bazalka, česnek
Voňavé dny příští Vám přeji,
Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články