Čas jiřin

jirina1Podzimní práce na zahrádce mnohým z nás asociují kromě hrabání listí a přikrývání růží, také čas vyrývání jiřin z půdy. Nejvhodnější období nastává poté, co vrchní části rostlin přejde první mráz. Setkala jsem se ale také s názorem, že zároveň s vyoráním brambor vyjmeme i jiřiny.

jirina2Nejlepší je použít rycí vidle a opatrně vyndat ven celou rostlinu i se svazkem hlíz.

 

 

 

 

 

 

jirina3

 

 

Pokusíme se žádnou hlízu vidlemi nepoškodit. Po vyrytí odřízneme svrchní část rostliny asi 10 cm nad hlízou, můžeme zavěsit cedulku s označením barvy nebo odrůdy, na jaře se pak lépe vyznáme.

jirina4

 

 

 

Hlízy očistěte, nechte oschnout na slunci, zbavte poškozených částí, nemocné, nahnilé a poškozené neskladujte.

Po oschnutí uložíme hlízy do suchých pilin nebo písku, do krabice, nebo je vyrovnáme na lísku. Uskladníme v bezmrazém, suchém sklepě.jirina5

Po celou zimu kontrolujeme a odstraňujeme nemocné hlízy, bráníme pronikání vlhkosti. Při větším množství uskladněných hlíz, nebo jsou-li opakovaně napadány houbovými chorobami, je možné ošetření přípravkem Previcur nebo Merpan. Stejný postup se mi osvědčilo použít i u ostatních druhů hlíznatých rostlin, třeba u begonií a dosen.

Moje kolegyně tvrdí, že doslova nesnáší dolování jiřin z promrzlé a mokré půdy. Že je to pro ni jedna z nejošklivějších prací na zahrádce vůbec. Počkejte si na trochu slunný den, ať vám není zima a po práci si dejte třeba voňavý čaj doma u krbu nebo při svíčkách. Podzim je krásný.

Vaše Aubrieta


Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup