sobota 23.srpna 2014
Milí přátelé Aubriety,
jistě jste si všimli, právě nám dozrávají. Bobule černého bezu, bezinky ( Sambucus Nigra L. ) . Byla by škoda nevyužít plodů tohoto magického keříku. Jsou plné vitaminů A, C, B, antioxidantů, podpoří naši imunitu před zimou.
Na následujícím obrázku jsou bobule černého bezu v kouzelné kombinaci s narůžovělou hortenzií. Nemohla jsem odolat a obrázek jsem musela do článku přidat, jen tak, pro radost.
My si ale nedáme bobule jen do vázy, i když to není špatný nápad. My si z nich uděláme sirup, který podpoří imunitu našich dítek před nástupem do školy. Většina receptů na sirup z černého bezu bývá s alkoholem, tenhle je bez něj.
Když se na bezinky vypravíte, sbírejte jen ty zcela zralé až přezrálé. Nezralé a syrové jsou mírně jedovaté, mohou způsobit zažívací potíže a průjem.
Na recept budete potřebovat asi 6 dkg bobulí (bez stopek) – to není mnoho. Pak zázvor – asi 2 lžičky nejlépe čerstvého, strouhaného. V nouzi můžete použít i sušený. Zázvor pomáhá trávení a podporuje imunitu. 1 lžičku mleté skořice nebo jednu celou ruličku a hřebíček, chcete-li. Tyto suroviny a tři hrnky vody vaříte dohromady. Nejdříve směs přiveďte k varu a pak duste pod pokličkou asi 45 minut. A teď přidáte 1 hrnek medu, mícháte, nevaříte, pěkně propojíte.
Necháte vychladnou a nalijete do lahve. V lednici Vám vydrží až tři měsíce.
Dětem sirup moc chutná, protože je sladký. V chladných podzimních měsících bezesporu posílí imunitu. Můžete si dát jednu lžičku po ránu, nebo sirupem osladit čaj. Kdo má rád, přidá do sirupu alkohol, ale to pak není pro děti, že. Aby sirup déle vydržel, je možné při přípravě použít kyselinu citronovou, ale mírně tím ztratíme tu bio kvalitu :-).
Krásné vaření Vám přeji.
Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Aubrietiny procházky Aubrietina zahrádka Aubrietiny nápady Archiv příspěvků Fotogalerie
další podobné články