Štiřín s Václavem Větvičkou

Dnes Vás zavedu do zámeckého hotelu a do nádherného anglického parku.

Půjdeme do Štiřína. Hotel Zámek Štiřín je vystavěn v barokním stylu, původní tvrz byla přestavěna na zámek po třicetileté válce. Zámek je trojkřídlá budova s mansardovou střechou.

zámek Štiřín, pohled z francouzské zahrady
zámek Štiřín, pohled z francouzské zahrady

Letos, v neděli 25.5., v rámci akce Rozkvetlý Štiřín, bylo všem návštěvníkům umožněno nahlédnout do prostor jak zámku a jeho hotelových pokojů, tak do nově zrekonstruovaného Salmova dvora a zvláštního Domu Atis. Jistě chápete, že jsem nemohla odolat. V následující malé fotogalerii si můžete prohlédnout pokoje přímo na zámku. Lze si je za „mírný “ poplatek pronajmout, můžete zde strávit třeba svatební noc.

(kliknutím na fotografii otevřete fotogalerii :-) )

Určitě víte, že pan  Dr. Václav Větvička, bývalý ředitel Botanické zahrady Na Slupi,  zde působí  jako vedoucí správy parku a kdo chtěl, mohl se zúčastnit i  jím komentované prohlídky anglického parku ve Štiříně – chcete-li arboreta. Jako průvodce patří k těm nejzasvěcenějším, patří  do týmu Václava Hrubého, který měl před lety na starosti  obnovu zámeckého  parku.

anglický park - golfové hřiště ve Štiříně
anglický park – golfové hřiště ve Štiříně

Celý areál štiřínského parku  v současnosti slouží jako golfové hřiště a běžně je veřejnosti nepřístupný. Pouze v rámci akcí pořádaných na zámku je možné parkem projít.

A tak máte-li zájem, můžete dnes i vy nahlédnout prostřednictvím Aubrietiny fotogalerie do jinak běžně nepřístupných prostor, do zámeckých pokojů, projít cestičkami v parku, obdivovat prazvláštní dům Atis a třeba i virtuálně šlápnout na golfový trávník.

(kliknutím na fotografii otevřete fotogalerii :-) )

Bez zajímavosti není, že se v zámeckém parku natáčel třeba Létající Čestmír, Lucerna nebo Jáchyme hoď ho do stroje – známá střelba z kanonu s MUDr.Chocholouškem.

Cestu do Štiřína je dobré si pečlivě naplánovat s ohledem na akce, které se v místě pořádají – www.stirin.cz..

Vaše Aubrieta
Kam dál ?

Aubrietiny procházky      Aubrietina zahrádka         Aubrietiny nápady       Archiv příspěvků      Fotogalerie

další podobné články

Kostel Narození Panny Marie ve Vysokém Újezdě u Netvořic
Truhlíky
Vázy a tulipány na Pražském hradě

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup