Máta peprná a její kolegyně

DSC_0552
Máta peprná s vůní pomeranče

Mentha piperita

Máta peprná je v poslední době jednou z nejžádanějších bylinek na našem trhu. Předpokládám, že za to nemůže jen všudypřítomný, osvěžující nápoj „Mojito“, který má všemožné varianty,  ať už alkoholické nebo pro řidiče.

Mátu peprnou používaly už naše babičky. V zimě, když měly rýmu a  celý rok na žaludek. Máta peprná je významná léčivá rostlina z čeledi Lamiaceae – hluchavkovité. Je tedy příbuzná například  s hluchavkou, dobromyslí, mateřídouškou i bazalkou a šalvějí.

Máta je vyhledávána zejména pro vysoký obsah mentholových silic. V každé rostlině, v každém kultivaru je jich jiné procento. Je jasné, že čím je jejich obsah vyšší, tím je máta aromatičtější a kvalitnější.

Mátový olej můžete použít k léčbě rýmy, odvar pak k inhalaci při nachlazení nebo k výplachům při zánětu zubů. Máta osvěží dech a pomůže při zaludečních potížích. Velice oblíbená je do letních osvěžujících nápojů, právě v ní obsažený  menthol nás pocitově ochladí.

 

 

Z máty peprné bylo vyšlechtěno velké množství odrůd a kultivarů. Máta umí vonět po čokoládě, pomeranči a nově i po Mojitu. Z jiné než mojitové máty se údajně na Kubě mojito nepřipravuje.

DSC_0447
Máta peprná „Mojitová“ – květ

Budete-li  si chtít namnožit některou odrůdu máty od kamarádky, tak si ji odkopněte nebo  ji namnožte řízkováním. Neberte si semínka, mově vzniklé rostlinky by nemusely mít stejné vlastnosti.

Máta peprná má ráda dobře vyhnojené a vlhké půdy (na rozdíl od většiny ostatních bylinek). Bez problémů v našich podmínkách přezimuje, hojně se rozrůstá oddenky. Tam, kde se jí líbí,  se může stát obtížným plevelem.

Vaše Aubrieta

 

Kam dál ?

Aubrietiny procházky      Aubrietina zahrádka         Aubrietiny nápady       Archiv příspěvků      Fotogalerie

další podobné články

Devětsil lékařký
Bez černý
Káva u Alchymisty
Když kvete tymián

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup