V Králičině

Milí přátelé Aubriety,

tolik jsem chtěla do lesa. A tak jsme šli do Králičiny. Náš plán byl jednoduchý, prozkoumat naučnou stezku Přírodní park Škvorecká obora – Králičina.

Byl zřízen relativně nedávno,( v roce 2009 přírodní park, od roku 2013 Přírodní památka Králičina – Povýmolí, naučná stezka vznikla v roce 2011)  a prochází okolo slibně znějících bodů – Starý splav, hrad Skara, Květnická studánka….například. Nachází se nedaleko Úval,  dříve se  v okolí vyskytovalo velké množství divokých králíků, odtud název.

Vše jsme svěřili navigaci GPS.

DSC_0606
Hluboký les, to byla v 17. století živná půda pro loupežníky, proháněl se zde i známý loupežník Petrovský, znáte ho z knížky Zvířátka a Petrovští

Park začíná těsně u frekventované komunikace na Kolín, to nás trochu zaskočilo. Nakonec jsme se rozhodli projít stezku pozpátku.

Začneme tedy zastávkou číslo devět – Škvorecká obora. Krkolomně jsem sjeli z kolínské rychlostní komunikace ( v průvodci naučnou stezkou bylo psáno, že zaparkovat se má u motelu a komunikaci je pak nutné opatrně přejít, to si tedy opravdu nedokážu představit) do zahrádkářské kolonie a vydali se po stezce. Značení se nevyskytovalo, nevadí.

koláž4
obora bývala ohrazena břidlicovou zdí

Až u zastávky číslo 6 jsme si uvědomili, že se nám z trasy podařilo sejít,  jak snadné. Miniaturní zelenou šipku jsme zde totiž  viděli poprvé a  naposledy, navíc se předpokládá pouze jednosměrné použití stezky, bohužel.

koláž1
brčál barvínek patří k rostlinám, které na jaře a v létě zdobí místní háj

Hledáme Kamenný mostek, má být podle fotografií krásný, klasicistní. Nakonec jsme ho díky našim obrovským turistickým zkušenostem našli, ale byla to fuška.  Kam dál opět není označeno, vzdáváme se, místy jdeme tam, kam chce pes, chvílemi, kam chceme my.

Musím vidět Květnickou studánku, kvůli ní jsem výlet vybrala. Nakonec ji objevujeme, je to moc hezké místo.

koláž3
ve studánce je prý voda stále pitná (nezkoušeli jsme to), z jara se tady potkáte s dymnivkou dutou s dutou hlízou :-)

 

Ovšem kam dál je opět otázka. Stmívá se, kde máme auto jen matně tušíme, navíc GPS vypověděla službu. Vracíme se  pěšinou po okraji lesa, dole pod námi se klikatí potok Výmoly. Jsme obklopeni krásnou přírodou, ale spát bych tu nechtěla, je zima, bloudíme….

koláž2
Richterova rytina dle předlohy F. A. Hebera

 

V dálce vidíme naučnou ceduli, druhou zastávku, hrad Skara.  Mám radost :-).  Prapodivné  terénní pozůstatky feudálního hradu tu jsou, výrazně se prý podobal na lednický JanohradNázev Skara je možná léty zkomolený název Stará??

Konečně víme kudy domů, v dáli pokukuje zahrádkářská kolonie, náš výchozí bod. Zbývá jen přejít můstek přes potok Výmoly.

DSC_0640

Co dodat? Když jsem výlet hledala, hodně výletníků si v diskusích stěžovalo na špatné značení. Jak obrovskou mají pravdu. Je to škoda, celé putování tím ztrácí na kráse. Spoustu zastávek proto minete, navíc bloudění stresuje, přestáváte vnímat krásu okolí…. Vyhraďte si více času, budete pak moct chodit lesem sem tam, hledat významná místa….

DSC_0642

Délka trasy má být 5 km, taková příjemná odpolední procházka to měla být….vhodná pro psy, turisty, pro maminky s kočárky, když nezabloudí. Podél potoka Výmoly se s kočárkem jet nedá. A kolínskou silnici taky nepřecházejte, mám Vás ráda :-)

Ještě přidávám odkaz na odborný popis místa ZDE.

Vaše Aubrieta

 

 


Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
Dřísy aneb kolem kapliček
Janův hrad (Janohrad)
Káva u Alchymisty
Hrabalovým Kerskem

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup