Ačokča

Milí přátelé Aubriety,

je to ačokča :-) Když se tak dívám po čem toužíte, o čem si na netu píšete, čeho semínka sháníte, o čem do noci přemýšlíte…vítězí  právě tahle liána s rozkošným názvem ačokča (Cyclanthera pedata). Skoro nikdo jí neřekne česky paprikookurka.

ZDROJ

Ačokča je příbuzná například s lilkem, okurkou, melounem… patří totiž do stejné čeledě tykvovitých (Cucurbitaceae). Když se podíváme na květ ačokči, je bílý, místy přechází do zelena. Podobně Vám na zahrádce vykvete třeba cuketa, konečně i ta je ze stejné čeledě.

ZDROJ

Ačokča k nám přišla z Jižní Ameriky a  na to je třeba brát zřetel při jejím pěstování. Potřebuje hlavně teplo, světlo  a výživnou půdu. Hodně rostlinu v letním období hnojte nejlépe mým oblíbeným KRISTALONem  plod a květ.

ZDROJ

Semínka můžete vysévat už teď na konci března, někdy se píše i v květnu přímo do půdy. Květen však nedoporučuji, nebo pouze ve vinařských oblastech.  Při pěstování je třeba mít na zřeteli, že ačokča NENÍ mrazuvzdorná. Proto pozor na brzkou výsadbu do zahrádky. Jedná se o rostlinu jednoletou a  podzimní mrazík se většinou postará o její zánik.

ZDROJ

Ačokča má  dlouhé vegetační období. Prvních plodů se dočkáte koncem srpna a v září. Velice zjednodušeně je možné říci, že ačokča dobře poroste  v místech, kde Vám snadno rostou a plodí papriky – jižní Morava, Polabí…My z Českého Švýcarska nebudeme zoufalí, dáme ačokču do skleníku a budeme doufat v horké léto :-).

ZDROJ

Ačokča (mně se to slovo tak líbí :-)) Vám na zahrádce vytvoří dlouhou liánu, je proto lepší ji vyvazovat k opoře, bude tak hezčí. Plody můžete jíst už „nezralé“, malé a to i za syrova. Malé  jsou dokonce chutnější a pomáhají regulovat hladinu cukru v těle třeba. Ale nečekejte zázraky. Ačokča je prostě zelenina a každá zelenina je pro nás zdravá. U zralé ačokči – plodem je bobule – vyjměte před pojídáním černá semena.

ZDROJ

Závěrem zbývá odpovědět na otázku „Co s ačokčou?“ Můžete ji jíst jen tak syrovou, můžete ji naložit jako okurku, nejlépe do směsi s mrkví, okurkou, cibulí, koprem…Velce oblíbená je ačokča plněná mletým masem jako paprikový lusk. Pro rodinnou spotřebu se doporučuje přibližně pět rostlin.

K ačokče je potřeba přistupovat s chladnou hlavou :-). Je to bezesporu krásná a zajímavá rostlina, ale která taková  není? Určitě obohatí zahrádku i náš talíř, přinese nám poznání něčeho nového.  A  teď je ačokča jednoduše moderní.

Krásné dny příští, třeba při setbě ovsa :-)

Vaše Aubrieta

Jak vypěstovat závěsný květinový koš?
Rozmnožování fuchsií
Živý plot z turkestánského brestu

Jeden komentář “Ačokča

  • 29.3.2017 na 21.48
    Permalink

    Zasadila jsem ji hned na začátku března a jedna rostlinka mi vyklíčila okamžitě a teď se šplhá neuvěřitelné do výšky. Květináček je jí malý, parapet taky a ven ji ještě dát nemůžu. Rozhodně doporučuji spíše pozdější předpěstovávání :-)

    Odpověď

Napsat komentář: Jitka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup