Ačokča
Milí přátelé Aubriety,
je to ačokča Když se tak dívám po čem toužíte, o čem si na netu píšete, čeho semínka sháníte, o čem do noci přemýšlíte…vítězí právě tahle liána s rozkošným názvem ačokča (Cyclanthera pedata). Skoro nikdo jí neřekne česky paprikookurka.
Ačokča je příbuzná například s lilkem, okurkou, melounem… patří totiž do stejné čeledě tykvovitých (Cucurbitaceae). Když se podíváme na květ ačokči, je bílý, místy přechází do zelena. Podobně Vám na zahrádce vykvete třeba cuketa, konečně i ta je ze stejné čeledě.
Ačokča k nám přišla z Jižní Ameriky a na to je třeba brát zřetel při jejím pěstování. Potřebuje hlavně teplo, světlo a výživnou půdu. Hodně rostlinu v letním období hnojte nejlépe mým oblíbeným KRISTALONem plod a květ.
Semínka můžete vysévat už teď na konci března, někdy se píše i v květnu přímo do půdy. Květen však nedoporučuji, nebo pouze ve vinařských oblastech. Při pěstování je třeba mít na zřeteli, že ačokča NENÍ mrazuvzdorná. Proto pozor na brzkou výsadbu do zahrádky. Jedná se o rostlinu jednoletou a podzimní mrazík se většinou postará o její zánik.
Ačokča má dlouhé vegetační období. Prvních plodů se dočkáte koncem srpna a v září. Velice zjednodušeně je možné říci, že ačokča dobře poroste v místech, kde Vám snadno rostou a plodí papriky – jižní Morava, Polabí…My z Českého Švýcarska nebudeme zoufalí, dáme ačokču do skleníku a budeme doufat v horké léto :-).
Ačokča (mně se to slovo tak líbí :-)) Vám na zahrádce vytvoří dlouhou liánu, je proto lepší ji vyvazovat k opoře, bude tak hezčí. Plody můžete jíst už „nezralé“, malé a to i za syrova. Malé jsou dokonce chutnější a pomáhají regulovat hladinu cukru v těle třeba. Ale nečekejte zázraky. Ačokča je prostě zelenina a každá zelenina je pro nás zdravá. U zralé ačokči – plodem je bobule – vyjměte před pojídáním černá semena.
Závěrem zbývá odpovědět na otázku „Co s ačokčou?“ Můžete ji jíst jen tak syrovou, můžete ji naložit jako okurku, nejlépe do směsi s mrkví, okurkou, cibulí, koprem…Velce oblíbená je ačokča plněná mletým masem jako paprikový lusk. Pro rodinnou spotřebu se doporučuje přibližně pět rostlin.
K ačokče je potřeba přistupovat s chladnou hlavou :-). Je to bezesporu krásná a zajímavá rostlina, ale která taková není? Určitě obohatí zahrádku i náš talíř, přinese nám poznání něčeho nového. A teď je ačokča jednoduše moderní.
Krásné dny příští, třeba při setbě ovsa
Vaše Aubrieta
Zasadila jsem ji hned na začátku března a jedna rostlinka mi vyklíčila okamžitě a teď se šplhá neuvěřitelné do výšky. Květináček je jí malý, parapet taky a ven ji ještě dát nemůžu. Rozhodně doporučuji spíše pozdější předpěstovávání