Aronie temnoplodá
Milí přátelé Aubriety,
budeme si povídat o aronii temnoplodé, temnoplodci, černé jeřabině, chcete-li. Aronia melanocarpa je příbuzná hrušce i jeřabinám a dozrává právě teď.
Kdo chce, nechá aronii přejít prvním mrazíkem, aby ztratila trpkost a sklidí ji až pak. Jinému to nevadí a džem z ní vyrobí teď. Ovšem bobule můžete jíst i za syrova. Sníží Vám cholesterol a krevní tlak, jsou vhodné pro diabetiky. Dokonce je aronie doporučována při rakovině tlustého střeva.
Roste sama, je nenáročná, nepotřebuje řez, nenapadají ji škůdci ani padlí, plody neplesniví.
Na Aubrietě si z temnoplodce uděláme čatní, protože džem dělá kde kdo.
Budete potřebovat temnoplodec – asi tak do půl kila, tři hrušky přibližně, rozmarýny pár větviček a dva stroužky česneku k tomu. Jednu cibuli nadrobno nakrájenou, trošku bobulek nového koření, lžičku octa vinného a zázvor čerstvý, nastrouhaný. Sůl, pepř i zrnka hořčice podle chuti.
Vše smíchejte a jemně povařte na konzistenci dipu ke grilovanému masu. Na konec vyjměte snítka rozmarýny a bobule nového koření a omáčka je hotová. Výborná je také k sýrům, Hermelínu nebo ovčímu sýru rozehřátému na grilu.
Dobrou chuť a krásné dny příští
Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články