Aronie temnoplodá

 

Milí přátelé Aubriety,

budeme si povídat o aronii temnoplodé, temnoplodci, černé jeřabině, chcete-li. Aronia melanocarpa je příbuzná hrušce i jeřabinám a dozrává právě teď.

DSC_0573

Kdo chce, nechá aronii přejít prvním mrazíkem, aby ztratila trpkost a sklidí ji až pak. Jinému to  nevadí a džem z ní vyrobí teď. Ovšem bobule můžete jíst i za syrova. Sníží Vám cholesterol a krevní tlak, jsou vhodné pro diabetiky. Dokonce je aronie doporučována při rakovině tlustého střeva.

DSC_0574

Roste sama, je nenáročná, nepotřebuje řez, nenapadají ji škůdci ani padlí, plody neplesniví.

DSC_0576

Na Aubrietě si z temnoplodce uděláme čatní, protože džem dělá kde kdo.

DSC_0577

Budete potřebovat temnoplodec – asi tak do půl kila, tři hrušky přibližně, rozmarýny pár větviček a dva stroužky česneku k tomu. Jednu cibuli nadrobno nakrájenou, trošku bobulek nového koření, lžičku octa vinného a zázvor čerstvý, nastrouhaný. Sůl, pepř i zrnka hořčice podle chuti.

 

ZDROJ

Vše smíchejte a jemně povařte na konzistenci dipu ke grilovanému masu. Na konec vyjměte snítka rozmarýny a bobule nového koření a omáčka je hotová. Výborná je také k sýrům, Hermelínu nebo ovčímu sýru rozehřátému na  grilu.

Dobrou chuť a krásné dny příští :-)

Vaše Aubrieta


Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články

Bezinkový sirup
Domácí třezalkový olej
Dřín obecný
Tinktura s echinaceou

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup