Sirup z jehličí
Milí přátelé Aubriety,
hned úvodem podotýkám, že se můj sirup z jehličí vyrábí za studena. Přijde mi totiž zbytečné vyrábět „med z jehličí“, který budeme vařit nejdříve dvacet minut a druhý den minut čtyřicet.Výsledkem pak nutně bude tuhá voda s cukrem s minimem účinných látek.
My si vyrobíme dárek z přírody. Úvodem se projdeme po lese právě teď, když smrkům raší krásně světle zelené výhony. Opatrně je budeme oždibovat, s láskou k přírodě, jen 1-2cm dlouhé konce a ne více jak dva, tři z každého stromku, abychom nikomu a ničemu neublížili. Opatrně
Doma vyvaříme zavařovací sklenice a začneme do nich opatrně vrstvit jehličí a cukr krupici až do úplného naplnění sklenice, poslední vrstvou bude cukr.
Sklenici pevně uzavřeme a postavíme na sluníčko. Budeme sledovat, jak dole ve sklenici vzniká světlá tekutina – náš sirup, celý proces potrvá asi 14 dní.
Nakonec vše přecedíme, vzniklý sirup nalijeme do sklenice, uzavřeme a uložíme v chladu, v lednici nejlépe. Nejčastěji se sirup vyrábí z jehličí smrkového, můžete ale použít i borovici.
Sirup pomůže na nachlazení, kašel, krásně provoní i čerstvě propečený toast.
Krásné dny příští, Vaše Aubrieta.
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články