Sirup z jehličí
Milí přátelé Aubriety,
hned úvodem podotýkám, že se můj sirup z jehličí vyrábí za studena. Přijde mi totiž zbytečné vyrábět „med z jehličí“, který budeme vařit nejdříve dvacet minut a druhý den minut čtyřicet.Výsledkem pak nutně bude tuhá voda s cukrem s minimem účinných látek.
My si vyrobíme dárek z přírody. Úvodem se projdeme po lese právě teď, když smrkům raší krásně světle zelené výhony. Opatrně je budeme oždibovat, s láskou k přírodě, jen 1-2cm dlouhé konce a ne více jak dva, tři z každého stromku, abychom nikomu a ničemu neublížili. Opatrně
![](https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/cc/c7/7f/ccc77f616c89695660daeb30ceab903b.jpg)
Doma vyvaříme zavařovací sklenice a začneme do nich opatrně vrstvit jehličí a cukr krupici až do úplného naplnění sklenice, poslední vrstvou bude cukr.
![](https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/d1/a8/3b/d1a83be9261a081cf2ac73e78f7ad780.jpg)
Sklenici pevně uzavřeme a postavíme na sluníčko. Budeme sledovat, jak dole ve sklenici vzniká světlá tekutina – náš sirup, celý proces potrvá asi 14 dní.
![](https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/be/b4/65/beb46525bc194de791d29907f847ba50.jpg)
Nakonec vše přecedíme, vzniklý sirup nalijeme do sklenice, uzavřeme a uložíme v chladu, v lednici nejlépe. Nejčastěji se sirup vyrábí z jehličí smrkového, můžete ale použít i borovici.
Sirup pomůže na nachlazení, kašel, krásně provoní i čerstvě propečený toast.
Krásné dny příští, Vaše Aubrieta.
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články
![](http://aubrieta.cz/wp-content/uploads/DSC_05181-250x200.jpg)
![](http://aubrieta.cz/wp-content/uploads/DSC_0551-250x200.jpg)
![](http://aubrieta.cz/wp-content/uploads/DSC_0154-250x200.jpg)