Rebarborovo – jahodová limonáda
Jahody a rebarbora, spojení léta, přírody a hlavně dvou vynikajících chutí. Mám pro Vás recept na limonádu pro horké dny, osvěží a celá může být z Vaší zahrádky (tedy předpokládám až na citron).
Na rebarborovo – jahodovou limonádu budete potřebovat: 4 hrnky rebarbory (vždy ji zlehka oloupu) nakrájené na asi centimetrové dílky, 2 hrnky jahod. Když nebude limonáda pro děti, můžete přidat kousek zázvoru, cukr dáte podle chuti, vanilkový cukr nápoj hezky provoní. Tuto směs zvolna povařte – asi 20 minut, ke konci přidejte mátu a citron. Přeceďte a důkladně vychlaďte v lednici. Před podáváním do limonády přidejte čerstvé jahody, lístky máty a stroužky citronu.
Rebarbora neboli reveň kadeřavá (Rheum rhabarbaum) je rostlina z čeledi Rdesnovitých, botanicky patří mezi zeleniny, v kuchyni s ní však často zacházíme jako s ovocem. Používají se pouze listové řapíky, listy se nepoužívají nikdy pro vysoký obsah šťavelanů. Z tohoto důvodu by reveň neměly pojídat těhotné ženy a malé děti. Nikdy ji nejezte syrovou. Budete-li reveň konzumovat s mírou a pouze v jarním období (to je obsah šťavelanů nejnižší) bude pro Vaše tělo prospěšná. pro vysoký obsah vitaminu C, vlákniny a vápníku. Přidáme-li k jídlu z rebarbory mléčný výrobek (třeba tvaroh) snížíme tak obsah šťavelanu. Reveˇdobře roste v půdách bohatých na vápník, kořeny mohou být v hloubce až půl metru.
Tak všeho s mírou, přátelé. Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články