Skořice
Milí přátelé Aubriety,
skořice je kůra. Krásně voní kůra skořicovníku cejlonského (Cinnamomum zeylanicum), stálezeleného tropického stromu.
Ze stromů skořicovníku se sloupává tenká vrstva kůry z mladých, tříletých větviček. Ta se fermentuje, čistí a suší. Právě sušením se kůra skořicovníku sroluje do charakteristických trubiček.
Skořice patří k nejstaršímu koření. Skořicovníky jsou původní v Číně a Indii, odkud se k nám dováží již po mnoho let. Kůra ze skořicovníku cejlonského je nejkvalitnější, méně kvalitní je skořice čínská nebo bílá (Cannela alba) z karibské oblasti. Tyto vůní připomínají spíše muškátový oříšek.
Skořicovníky patří do čeledi vavřínovitých (Lauraceae).
Skořicovník kvete žluto – bílými květy. Sušené květy se používají proti nadýmání a mají stejně tak jako kůra silné desinfekční účinky. Po usušení mohou vzdáleně připomínat koření „hřebíček“, jsou známé jako kasiové květy.
Skořice podporuje trávení, používáme ji hlavně do sladkých pokrmů. Ovšem zkuste jí okořenit maso, chuť bude výborná.
Pěstovat můžete skořicovník i doma. Je nenáročný, v létě mu prospěje pobyt na zahradě.
Klasické je použití skořice v období vánočních svátků, do svařáku nebo jablečného štrůdlu. Krásná je ale i jako vánoční ozdoba.
Krásné dny příští,
Vaše Aubrieta