Skořice

Milí přátelé Aubriety,

skořice je kůra. Krásně voní kůra skořicovníku cejlonského (Cinnamomum zeylanicum), stálezeleného tropického stromu.

ZDROJ

Ze stromů skořicovníku  se sloupává tenká vrstva kůry z mladých, tříletých větviček. Ta se fermentuje, čistí a suší. Právě sušením se kůra skořicovníku sroluje do charakteristických trubiček.

DSC_0216

Skořice patří k nejstaršímu koření. Skořicovníky jsou původní v Číně a Indii, odkud se k nám dováží již po mnoho let. Kůra ze skořicovníku cejlonského je nejkvalitnější, méně kvalitní je skořice čínská nebo bílá (Cannela alba) z karibské oblasti. Tyto  vůní připomínají spíše muškátový oříšek.

Skořicovníky patří do čeledi vavřínovitých (Lauraceae).

Skořicovník kvete žluto – bílými květy. Sušené květy se  používají  proti nadýmání a mají stejně tak jako kůra silné desinfekční účinky. Po usušení mohou vzdáleně připomínat koření „hřebíček“, jsou známé jako kasiové květy.

Skořice podporuje trávení, používáme ji hlavně do sladkých pokrmů. Ovšem zkuste jí okořenit maso, chuť bude výborná.

ZDROJ

Pěstovat můžete skořicovník i doma. Je nenáročný, v létě mu prospěje pobyt na zahradě.

Klasické je použití skořice v období vánočních svátků, do svařáku nebo jablečného štrůdlu. Krásná je ale i jako vánoční ozdoba.

DSC_0112
Zde na fotografii i se sobíkem. Ten je pro změnu vyroben z kůry březové.

Krásné dny příští,

Vaše Aubrieta

Kadidlovník
Souitěž o nejkrásnější adventní věnec 2015
Vánoční stromek v květináči

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup