Žaludová káva
Milí přátelé Aubriety,
myslím, že právě takovou kávu si vařil pračlověk, nebo řekněme obyvatel jeskyně, náš předchůdce, co žil v lese, pojídal mamuta a vyráběl si kávu ze žaludů. A byl zdráv (káva ze žaludů je totiž velice zdravá) a spokojeně si užíval života, dokud ho později něco nesežralo.
ˇŽaludová káva je logicky je bez kofeinu, posiluje srdce – žaludy jsou prospěšné pro naše srdce a oběhový systém, pomáhají při léčbě močových cest, při léčbě průjmů a posilují naše tělo. Aby taky ne, vždyť dub je dlouhověký, silný a odolný strom.
K výrobě žaludové kávy budeme potřebovat žaludy – zralé, nasbírané daleko od civilizace. Opatrně je vyloupáme a upražíme. Někdo praží na sucho na pánvi, někdo praží pozvolna v troubě na pečícím papíře (asi na 180C a je potřeba sledovat a promíchávat, aby se žaludy propražily rovnoměrně).
Tímto procesem vyloupané žaludy velice ztvrdnou a vy je pak jednoduše rozdrtíte v hmoždíři. A uvaříte si kávu – asi 2 lžičky žaludového prášku na 2dl vody.
Bez zajímavosti není, že žaludová káva byla nápojem trempů, říkali jí lesodar. V dobách nouze se žaludový prášek přidával do klasické kávy. Žaludový prášek se také přidával do mouky před pečením chleba, aby zlepšil jeho chuť.
Pro někoho může být žaludová káva hořká, hořkost se zmírní louhováním žaludů ve vodě před pražením. Dobré je do kávy přidat skořici nebo vanilkový cukr.
Krásné dny příští,
Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články