12 bylinek co musíte mít

Milí přátelé Aubriety,

mám pro Vás 12 bylinek, co musíte doma mít :-) bez nich si  jaro prostě neužijete.

BeFunky Collage

Máta  – bylinka co poskytne letní osvěžení. Navíc je vytrvalá a odolná, jen na zálivku nesmíte zapomenout.

 Bazalka  – bazalka s mozzarelou a rajčaty, bazalkové pesto… obrovské množství druhů bazalky můžete vypěstovat. Vyberte si  tu s fialovými listy nebo drobnolistou, malou do truhlíku, vyšší do zahrádky. Pozor na mráz a prudké slunce. Bazalku nezaštipujte shora, lépe je odštipovat boční velké listy.

 Stevie – bylinka cukrovkářů, ale i nás ostatních, co ten bílý cukr nemusíme. Je to rostlina z tropů, není tedy mrazuvzdorná. V létě ji můžete dát na terasu nebo do zahrádky, před mrazíky ji odneste zase zpět do zimní zahrady. Čím více na sluníčku a na teplém místě bude, tím sladší její lístky budou. Pro kamarádku ji namnožíte řízkováním.

Tymian – o něm jsem už toho tolik napsala (KLIK), že se nechci opakovat, ale je to tak krásná kytka a odolná a vytrvalá.

DSC_0091

 Rozmarýna – přes léto ozdobí terasu, v létě zimní zahradu. A po celý rok ochutí třeba brambory, ocet i olej. Olej si  vyrobíme ZDE :-)

DSC_0007
rozmarýnu snadno namnožíte řízkováním

Levandule – jako obruba záhonů, jako voňavá ochrana proti molům. A zkoušeli už jste čaj s levandulí? A ještě něco o levanduli TADY.

DSC_0179

Majoránka –  do bramboračky. Pěkně ji zastřihujte, dobře obrůstá, dá se přezimovat v chladné, světlé místnosti.

Citronová tráva – voňatka citronová se správně jmenuje. Využijete ji v čínské kuchyni i při přípravě osvěžujícího čaje. Pěstujeme opět jako přenosnou rostlinu.

Šalvěj – při správném pěstování z ní můžete mít nádherný polokeř. Je vytrvalá, snadno se namnoží z řízků,  nenáročná, po odkvětu proveďte tvarovací řez, ale nikdy nestřihejte do starého dřeva. Listy ochutíte třeba pstruha. 

Pažitku  – tu si teď kupte, seřízněte, nadrobno nakrájejte a rozmíchejte s tvarohem, k tomu čerstvý chléb . Pažitku protentokrát nechte v plastovém květníku a až přestane růst,  tak ji přesaďte do záhonku. Bude Vám dělat radost po několik příštích let.

Meduňka – vytrvalá, nenáročná bylinka našich babiček. Uklidní vystresované jedince a pomůže jim usnout. Čím více ji budete zastřihovat, tím košatější bude. Dělám z ní i sirup ZDE.

DSC_0302

A nakonec  petržel. Kupte si tu obyčejnou, je voňavější a zdravější. A dejte ji klidně do té bramboračky s majoránkou.

Krásné, bylinkové dny příští,

Vaše Aubrieta

DSC_0551
Mojito
Herb vinegar and herb salt (basil, thyme, rosemary)
Rozmarýnový olej
DSC_0181
Levandulová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup