Sirup z máty a meduňky
Milí přátelé Aubriety,
letos se mým bylinkám na zahrádce tak daří, že pomalu nevím, co s nimi. Rozkvetlá dobromysl, nové lístky šalvěje (ta po odkvětu znovu obrazila) a do toho meduňka s mátou. Je mi líto všechno nezužitkovat.
A tak jsem se pustila do výroby sirupu z máty a meduňky. Myslím, že se účinky obou bylinek budou dobře doplňovat a osvěží v čaji nebo v obyčejné domácí limonádě i v zimě.
Na můj sirup postačí i jeden svazek bylinek. Můžete si je libovolně namíchat nebo udělat sirup jednodruhový z máty nebo meduňky.
Čím více bylinek do sirupu dáte, tím bude logicky chuťově výraznější. Výborné je přidat trochu levandule, ta sirup ozvláštní svojí vůní.
Nasbírala jsem máty a meduňky doslova náruč. Rostliny jsem lehce propláchla studenou vodou. (Vlastně byly čisté. Bylinkovou zahrádku zalévám zásadně čistou, pitnou vodou.) Otrhala jsem lístky, do sirupu dám klidně i květy bylinek. Všechny jsem je nasypala do 2 litrů převařené a už úplně vychladlé vody. Nechám je louhovat asi 2 dny.
Po dvou dnech vše přecedím přes plátýnko. Přidám 1 pytlík kyseliny citronové, aby sirup chvilku vydržel. Lze ji nahradit šťávou s citronu, sirup ale potom uchovávejte v chladničce. A ještě přidám 1 kg cukru a vše zamíchám a prohřeji až do rozpuštění cukru. Raději směs nevařte, jen zahřejte na chvíli těsně pod bod varu. Do lahví plňte klidně sirup ještě teplý. Na vršek lahve můžete kápnout trochu slivovice, aby se výrobek nekazil.
Hotový sirup přidávejte do domácích limonád, do čaje, do mojita.
Krásné bylinkové dny příští,
Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články