Mangold

Milí přátelé Aubriety,

je zdravý, krásný barevný….Mangold (Beta vulgaris Cicla)  – zelenina hlubokého podzimu.

ZDROJ

Možná Vám ještě na zahrádce v letošním teplém podzimu zůstal. Dá se sklízet až do prvních mrazíků. Obsahuje vitamín C. Opatrně odřezávejte vnější listy, srdíčko – mladé vnitřní listy nechte růst.

ZDROJ

 

Hrozí-li přízemní mrazíky, zakryjte rostliny netkanou textilií. nenechávejte je ale přikryté dlouho. Přes den nechte listy oschnout, ať se Vám na nich neusídlí padlí.

ZDROJ

Při dlouhodobých mrazech listy logicky zhnědnou a  v kuchyni se už nedají použít. Ořezejte je a srdíčko mangoldu opatrně přihrňte zeminou. Z jara rostlina většinou znovu obrazí. Mangold nenechte přes léto na záhonku vykvést. Květ ihned odstraňte už v zárodku. Listy by zdřevnatěly a celkově by rostlina už přestala růst.

DSC_0280
takhle rostl mangold na zahrádce Anne Hathawayové v Shottery

 

Nejlepší jsou mladé listy mangoldu, jsou křehké v salátech, dají se použít stejně jako špenát. Na obrázku dole je zvláštní recept. K mangoldu se přidají rozinky, piniové oříšky, česnek a olivový olej. Vše se dohromady podusí na pánvičce :-)

ZDROJ

 

Mangold patří do čeledi merlíkovitých stejně tak jako například červená řepa. Líbí se mi jeho červené nebo žluté řapíky, krásně zkadeřené listy.

ZDROJ

Dobře vypadá a roste  v truhlíku, třeba ve společnosti afrikánů, ale ty já letos bohužel nemám, to už pravidelný čtenář předpokládám ví. Na obrázku nahoře  roste mangold s levandulí, červenolistou bazalkou i listopadkami a papričkami.

Krásné dny příští,

Vaše Aubrieta


Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články

Co všechno s dýní
Jak jsme dělali kompost
Šípkový džem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup