Jak jsme dělali kompost
Ekologická likvidace, recyklace, třídění odpadu a kompostování, tím vším jsem nadšena. Odpad třídím, doufám, že je recyklován, v mém životě chybělo jen kompostování, výroba kvalitního domácího kompostu plného živin pro mé kytičky i zeleninu.
Ano „kompost“, takový obyčejný, ten doma máme. Já chtěla ale lepší, moderní, pečlivě opečovávaný, ve kterém uvařím za čtvrt hodiny vejce na hniličku, protože teplota v nitru kompostu dosáhne až 75C.
A tak jsme ho koupili a postavili, pěkně na sluníčko, aby bylo tlení usnadněno.
Dno jsme vyložili geotextilií, jen tak pro pořádek, a na ni pečlivě rozhrnuli nadrcené větvičky a suché stvoly kytiček.
Pak přišla na řadu jemně nasekaná tráva, potom chlévská mrva, tak dva roky stará. ( vím, klidně mohla být i mladší).
A na ni opět posekaná tráva.
Teď už jen zbývá pečlivě třídit odpad a odhazovat zeleninové zbytky z kuchyně. Dnes nic moc, byla to jen cibule. Čekám, až ten, co mě má rád a co kompost stavěl, sní banán…..Jeho slupka (toho banánu) bude pro kompost zlatem.
Zítra se chystám upéct kuře na zelenině, už se těším na slupky od brambor, celeru a mrkve….
Práce probíhala za pečlivého dohledu našeho psa
Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články