Mangold
Milí přátelé Aubriety,
je zdravý, krásný barevný….Mangold (Beta vulgaris Cicla) – zelenina hlubokého podzimu.
Možná Vám ještě na zahrádce v letošním teplém podzimu zůstal. Dá se sklízet až do prvních mrazíků. Obsahuje vitamín C. Opatrně odřezávejte vnější listy, srdíčko – mladé vnitřní listy nechte růst.
Hrozí-li přízemní mrazíky, zakryjte rostliny netkanou textilií. nenechávejte je ale přikryté dlouho. Přes den nechte listy oschnout, ať se Vám na nich neusídlí padlí.
Při dlouhodobých mrazech listy logicky zhnědnou a v kuchyni se už nedají použít. Ořezejte je a srdíčko mangoldu opatrně přihrňte zeminou. Z jara rostlina většinou znovu obrazí. Mangold nenechte přes léto na záhonku vykvést. Květ ihned odstraňte už v zárodku. Listy by zdřevnatěly a celkově by rostlina už přestala růst.
Nejlepší jsou mladé listy mangoldu, jsou křehké v salátech, dají se použít stejně jako špenát. Na obrázku dole je zvláštní recept. K mangoldu se přidají rozinky, piniové oříšky, česnek a olivový olej. Vše se dohromady podusí na pánvičce
Mangold patří do čeledi merlíkovitých stejně tak jako například červená řepa. Líbí se mi jeho červené nebo žluté řapíky, krásně zkadeřené listy.
Dobře vypadá a roste v truhlíku, třeba ve společnosti afrikánů, ale ty já letos bohužel nemám, to už pravidelný čtenář předpokládám ví. Na obrázku nahoře roste mangold s levandulí, červenolistou bazalkou i listopadkami a papričkami.
Krásné dny příští,
Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články