Co všechno s dýní
Milí přátelé Aubriety,
předpokládám, že jste se taky nechali pohltit. Dýně jsou všude. Mám pocit, že když neudělám alespoň dýňovou polévku a následně nepostavím dýni se svíčkou na plot, že jsem zase jako hospodyňka selhala. Navíc ten Halloween! Mám pro Vás pár inspirací, jak na to. Povětšinou jsou to nápady s minimální námahou a velkým efektem.
Když se Vám vůbec nechce a dýně Vás nechávají chladnými, tak je nekupujte. Koupíte-li je a pak nebudete stíhat pracnou dekoraci, vhoďte je do skleněné vázy a zapíchejte pár klacíků….. Ale to se mi hodně líbí. Jednoduché, moderní, minimalistické
My jsme si doma trochu dloubli. Výsledkem je myslím velice přátelská dýně s dobromyslným ksichtíkem .
Každý, kdo už někdy dlabal ví, že uvnitř dýně nalezne spoustu semínek a také dužninu. Neváhejte a semínka si upečte. Chutnají mi ze všeho nejvíc. Nejdříve je povařte v osolené vodě asi 10 minut a pak je dejte opražit do trouby. Položte semínka na pečící papír a do středu k nim přidejte malou hrudku másla, osolte nebo pocukrujte nebo nedejte nic, budete mít bio semínka. Plech vložte do trouby, my dáváme na 200C asi na 15 minut, nezapomeňte občas promíchat. Výborné a té vlákniny. Vaše střeva plesají už teď.
Pečená dýně také není špatná a recept zvládneme všichni. Dužninu s dýně nakrájejte na kostky, prosolte a pokmínujte. Opět pečte, občas promíchejte. je to jako když pečete brambory. Mám raději, když se pro pečení nechá na kostkách dýně i pevná slupka. Vypadá to lépe a lépe se i jí.
Nakonec dýňová polévka. Ta vyžaduje ponorný mixer, sůl, zakysanou smetanu, mletý muškátový oříšek, sůl možno i pepř a krutonky s housky nebo chleba. Jak se dělají krutonky zde popisovat nebudu, příspěvek by byl dlouhý a nikdo by ho nečetl. Tedy k jádru věci : Dužninu s dýně nakrájenou na kostky budeme vařit v osolené vodě. Dejte ji raději méně, aby polévka nebyla vodnatá. Až bude dýně zcela rozvařená, rozmixujte ji ještě ponorným mixerem, přidejte zakysanou smetanu a muškátový oříšek, osolte podle chuti. Před podáváním dejte do středu talíře krutonky a ještě trochu zakysané smetany. A je to. Posilněni můžete vyrazit třeba do podzimního lesa, je tam krásně.
Závěrem bych chtěla poděkovat těm, co mě mají rádi, protože vařili, zatímco já jsem fotila jejich dílo. Dík
Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články