Šípkový džem
Přibližně v polovině října nastává ten pravý čas ke sběru šípků. Někdo říká, že je lepší je nechat přejít mrazem, aby byly sladší. Já říkám ne. Nahnědlý šípek, lehce změklý, o kterém nevím, kolika mrazy přešel fakt nepotřebuji. Šípky nasbírejte, dokud ještě nemrzne a dokud vypadají dobře.
Bude pak dobrý i Váš šípkový džem, který si dnes vyrobíme. Předem upozorňuji, že moje oblíbené “ nestrávíme přeci den v kuchyni“ dnes neplatí. Pro výrobu džemu si vyhraďte celý jeden, deštivý a chladný den. Bude nás čekat zdlouhavá a úporná práce.

Na džem budete potřebovat: 2 litry šípků, 1 a 1/2 litru vody, 1/2 hrnku citronové šťávy, želírovací cukr dle návodu ( nebo pektin).

Po krásných chvílích, které jsme prožily venku v přírodě při sběru šípků se zavřeme v kuchyni, sedneme na židli, vezmeme nůž a z každého šípku pěkně odkrojíme „bubáka“ a stopku.
Pak ho rozřízneme a vyndáme jadýrka, osiny, semínka – nazývejte to jak chcete, odstranit se musí.
Zkazily by totiž celý džem. Nevěřte, že je propasírováním odstraníte. Ne, zůstanou tam, pojídání džemu nebude příjemné a po polknutí Vám ještě podráždí žaludek.

Až budete hotovi, další práce už se Vám bude zdát jako zábava.
Budete šípky vařit – asi 1 hodinu, až změknou na kaši. Pak vše pěkně rozmačkáte, používám mačkátko na kaši po babičce.
Následně propasírujete. Slupky vyhoďte. Do propasírované směsi pak přidáte citronovou šťávu a buďto pektin nebo želrtovací cukr, nejraději mám ten od dr.Oetkera, neb návod na něm je pěkně podrobně napsaný.
Dále postupujte jako při výrobě jakéhokoliv jiného džemu. Následovat bude želírovací zkouška, plnění sklenic a jejich obrácení dnem vzhůru (to až poté, co je pevně uzavřete )
Máte-li šípků málo, nebo se Vám už nechce odstraňovat osiny, nahraďte je jablky. Vždy by ale mělo množství šípků váhově přesahovat jablka (to jako že by šípků mělo být víc :-). Lépe se pracuje s šípky zahradních odrůd růží (třeba Rosa rugosa), jsou větší, pozor ale, aby nebyly chemicky ošetřené.

Je také dobré si šípkový džem koupit a z nasbíraných šípků si uvařit čaj. Třeba hned z těch čerstvých, nebo si je můžete nasušit.

Ze zbylých šípků a ještě mnoha dalších dárků z přírody si pak můžete ještě vyrobit věnec. Ježíš, jak já to mám ráda. Už se těším, jak napíšu článek jenom o věncích. Krásnou procházku v přírodě a krásný sběr šípků Vám přeji.
Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články



