Noutonický kostel

Je to už docela dávno,  co jsme byli na výletě na Okoři. Jak tak bloumáme krajem, já s úplně novým Nikonem, vidíme v dáli kostelík. Romantika sama o sobě.( Krásná fotka se mi  povedla, jsem na ni hrdá doteď. Kritiku, byť  třeba oprávněnou a odbornou, tentokrát nepřijímám.)

DSC_1075

 

A tak jsme se rozhodli, že se u něj na zpáteční cestě ještě zastavíme a blíže ho prozkoumáme.

Kostelík se jmenuje kostel Nanebevzetí svatého Jana Křtitele v Noutonicích. Je na malém kopečku a kol dokola něj je hřbitov.  Ráda procházím taková místa. Už jen vstup. Vrátka s křížkem jako z pohádky.

koláž1

 

Čerpám tak hodně sil do dnů příštích.  Celým krajem jsem byla ten den nadšena a kostelík celou pouť krásně završil.

DSC_1092

Jaké bylo moje překvapení, když jsem doma hledala další informace o tom místě.

Dozvěděla jsem se, že jsme naši prohlídku přežili takřka zázrakem.  Už při vstupu nás mělo zarazit, že přestali zpívat ptáci. Temné síly nám měly všemožnými prostředky bránit ve vstupu. Slyšet měl být nářek a hlasy. Barevná mlha se měla přesouvat v našich stopách. Zlo jsme měli cítit z každého kroku. Kostel a hřbitov jsou totiž prý  působištěm zla ve všemožných podobách.

DSC_1100

Milí přátelé, nic takového se nekonalo. Ba právě naopak, velice pozitivní energii jsem cítila z celého toho místa.

Kostel byl dříve nazýván „Na Horkách“, protože stojí na vyvýšeném místě už do 14.století. Ves Noutonice, ke které kostel patří je prastará, lidé v ní žijí už od století desátého. Kostel byl postaven ve slohu gotickém, později přestavěn ve slohu barokním.

koláž2

V posledních letech se celý areál kostela stal svatyní lovců paranormálních jevů, senzibilů, lidí toužících po senzaci. Nevím, nemohu posoudit, jak dalece zde jejich lov může být úspěšný.

Když jsem pátrala po původu věci, existují pověsti o na zdejším hřbitově  pohřbené, nenáviděné, urozené Barboře Langendorfové, která tady straší. Noutonice v dobách minulých silně zasáhla morová epidemie, tak i tito nebožtíci v místě mohou páchati nepravosti. Pohřbeni jsou tu prý i sebevrazi, skrčenci a lidé Knovízské kultury, což byli snad vyznavači kanibalismu.

DSC_1098

Nezbývá než  abyste se na místo vypravili sami a udělali si tak vlastní názor na věc. Nebudete zklamáni.  Objevíte půvabná místa, kterým vévodí hrad Okoř.

Vaše Aubrieta


Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články

Hrad Okoř a osada Colorado
Do Bohnic a na hřbitov
Českým Švýcarskem #2 – Křížová hora v Jiřetíně pod Jedlovou
Českým Švýcarskem #4 – Kapličky pod Studencem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup