Liči
Milí přátelé Aubriety,
dnes mám pro Vás tip na pochoutku ráje. Objevila jsem liči, ovoce jak z Pána much – dokážu si představit, jak se právě tímto plodem chlapci na ostrově živili.
Nejdříve uchvátí vzhled. Liči je dokonale fotogenické. Ty barevné proměny….
Liči je potřeba před pojídáním oloupat. Ač se to nezdá, jde to velice snadno.
A pak vás čeká nebeská chuť. Opravdu takovou lahodu nečekáte. Bílá dužnina někomu chutná po ananasu, někomu po mandarinkách, mně po liči.
Nakonec najdete naleštěnou pecku. Tu nejezte, kdo chce, tak ji zasadí….klíčí ovšem velice neochotně.
Pokud se Vám zadaří, může Vám vyrůst statný a dlouhověký strom. Ale v našich klimatických podmínkách nebuďme naivními optimisty.
Liči čínské (Litchi chinensis) se pěstuje hlavně v Číně a jihovýchodní Asii, tedy v podmínkách teplých a vlhkých… Někdy se můžete setkat i s rozkošným názvem liči – dvousivák lahodný z čeledi Mýdelníkovitých.
Liči jezte samotné, nepřezrálé, tak je nejchutnější a jde nejlépe oloupat. Plody – peckovice – mají hodně vitaminu C. V Asii ho i suší nebo z něj dělají kompot. To bych Vám ovšem při té naší ceně za kus nedoporučovala.
Krásné dny příští a najděte si čas i sami na sebe,
Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články