Kaki
aktualizováno 24.10.2015
Tomel japonský – Diospyros kaki
Určitě jste ho už během podzimu viděli prodávat. Ale víte, jak kaki Persimon Bouquet jíst a zda je pro Vaše tělo prospěšné?
Možná ho znáte pod názvem churma, korejské mango, medové jablko. Latinský název přispívá k označení Diovo ovoce.
Kaki pochází z Asie, kde se pěstuje přibližně od 7.století. Do Evropy se rozšířilo ve století 17. Na Pyrenejském poloostrově je za nejlepší odrůdu považována Rojo Brilante, která dala základ pro u nás prodávané kaki Persimon Bouquet. V současné době se pěstuje a k nám dováží hlavě z Valencie.
Kaki kupujte, podobně jako rajčata, poměrně tuhé,neotlačené, v celkově dobrém stavu. Doporučuje se ale nechat doma změknout.
Zakoupíte-li kaki, překvapí Vás chuť podobná melounu, možná broskvi. Někdo cítí mrkev či dýni a meruňku.Uvnitř nejsou pecky. Někdo slupku loupe, někdo ne, podobně jako u jablka. Kaki můžete sníst samotné nebo jej přidat do salátů, sladkých moučníků, dezertů.
Kaki Persimon Bouquet obsahuje vitamin A, vlákninu, fosfor, antioxidant lykopen. Vysoký je obsah sacharidů. Posiluje imunitní systém, má příznivý účinek na srdce, pomáhá při únavě a stresu.
Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie



