Růžová voda, cukr, sůl
Milí přátelé Aubriety,
je čas růží a tak i Aubrieta jich bude na pár dní plná. Královny květin, jak ráda je mám. Vyrábím si z nich růžovou vodu. Je z okvětních lístků růží. Když je sbírám, voní mi pak dlouho ruce.
Lístky vodu jemně obarví dorůžova. Příprava růžové vody je velice jednoduchá. Destilovanou vodu (asi 1l) přivedeme k varu. V ještě horké vodě necháme vymáchat růžové lístky ( plnou půllitrovou sklenici, čím víc tím líp). Asi po půl hodině, kdo chce, může nechat i do rána, vodu přelijeme do sklenic přes sítko. V lednici voda vydrží přibližně měsíc. Krásně voní, působí antisepticky, proti úzkosti, uzavírá póry, osvěží pleť. Nahradíte-li destilovanou vodu vodou minerální, můžete růžovou vodu použít k ochucení letních nápojů.
Růžové lístky krásně provoní i cukr nebo sůl.
Jednoduše plátky růží prosypete cukrem nebo solí. Čím více růžových lístků, tím bude vůně intenzivnější. Cukrem pak můžete zdobit dorty nebo koláče, v soli se vykoupete po náročném dni, růžové lístky se budou vznášet kolem Vás.
K výrobě růžové soli, cukru nebo vody nejraději používám okvětní lístky růže svraskalé (Rosa rugosa). Je to původní odrůda, není schoulostivělá šlechtěním a silně voní.
Závěrem snad ani nemusím dodávat, abyste vždy používali růže chemicky neošetřené a sběr prováděli šetrně. Nejlépe je sbírat čerstvě spadané lístky. s láskou k přírodě
Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Aubrietiny procházky Aubrietina zahrádka Aubrietiny nápady Archiv příspěvků Fotogalerie
další podobné články