Stříhání ibišků
…aneb novoroční úklid v zimní zahradě. Iluze džungle byla dokonalá. A navíc je čas stříhání ibišků.
Jak správně říznout a jsem dávno popsala ZDE a tak Vás s tím znovu nebudu zatěžovat. Jen zdůrazním, abyste řez prováděli ostrým nástrojem (zahradnické nůžky třeba použijte), řez musí být čistý, rovný, okraje řezu pevné, neroztřepené.
Za pár měsíců Vám z očka pod řezem začne vyrůstat nový pár listů, krásně světle zelených.
Také si rozmyslete, jaký byste rádi měli výsledný tvar rostliny – kmínek nebo keř a tomu řez přizpůsobte. Větvičky by neměly směřovat do vnitřku koruny a neměly by se o sebe vzájemně odírat. Na ibišku si vše dobře natrénujete. Vaše omyly Vám promine, roste rychle a hodně vydrží :-).
Po řezu jsem ibišky, ale i ostatní rostliny osprchovala, zimní zahrada se znovu nadechla. Voda spláchla i případné škůdce a bez chemie.
Zbylo spousty ořezaných větviček, nerada je vyhazuji. Ty rovně rostlé zakoření ve vodě a budou milým dárkem pro přátele Aubriety :-). Pro zakořeňování větvičky zastřihněte naopak pod očkem, konec řízku nebude zahnívat. Dobře je osprchujte. Větvičky zakoření asi do dvou měsíců, nelekejte se, pokud listy začnou žloutnout, v klidu je odstraňte.
Při této péči se dočkáte nádherných květů.
Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články