Kdoule a rosol

Milí přátelé Aubriety,

jak tak koukám, tak je říjen na Aubrietě ve znamení bobulí, malviček a dnes cítím vůni kdoulí. Naše babičky si je dávaly do prádelníku. Necháte-li kdoule samotné v místnosti, naplní ji omamnou vůní ovoce.

ZDROJ

Kdoule – malvice –  jsou plody kdouloně obecné (Cydonia oblonga). Nepleťte si je prosím s kdoulovcem (Chaenomeles japonica), to je okrasný, kvetoucí keř.

Kdouloň je vysoký ovocný strom, někdy se používá jako podnož pod hrušně. Dobře roste v úrodné a nepřemokřené půdě.

 

ZDROJ

Kdoule se na rozdíl od jablek či hrušek nedají konzumovat za syrova. Dozrávají až teď v říjnu. Postupně z jejich dužniny mizí tvrdá „zrnka“ a kdoule jsou chutnější.  Všeobecně se doporučuje zpracovávat u plodů hlavně tu část pod slupkou, okolo jadřince někdy dužnina mívá horší kvalitu („zrnka stále zůstávají“).

Kdoule obsahují velké množství vitaminu C, fosfor, draslík…vápník a mají výbornou želírovací schopnost.

ZDROJ

Klasika, kterou si z kdoulí dnes vyrobíme, je kdoulový rosol.

Budeme potřebovat asi 1kg oloupaných a jadřince zbavených kdoulí (pozor semena kdoulí v jadřinci obsahují jedovatý amygdalin, tak je tam nedávejte), 1kg jablek (taky je oloupejte a nakrájejte), 2kg cukru, 1l vody.  Vše za stálého míchání rozvaříme a ještě horké naplníme do sklenic, uzavřeme víčkem a na chvíli obrátíme dnem vzhůru. A je to :-).

ZDROJ

 

Kdoule se dají také sušit (opět bez slupky). Přidejte je ke klasickým křížalám.

Kdoule nechte  po sklizni ještě chvíli doma dozrát. Krásně vám dům provoní. Při loupání kdoule rychle hnědnou, proto je oloupané házejte do vody s citronem.

Krásné dny příští, třeba při sběru kdoulí :-)

Vaše Aubrieta


Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články

Šípkový džem
Tajemství smíšených záhonů
DSC_0571
Hloh a čaj z něj
DSC_0573
Aronie temnoplodá

 

 

Jeden komentář “Kdoule a rosol

  • 26.10.2015 na 22.33
    Permalink

    Milá Aubrieto na zahrádce mám keř Kdolovec a to jsem si až do této chvíle myslela,že mám kdouli,vždy jsem jablíčka sbírala s tí že si je dám do prádla,naštěstí k tomu nedošlo proto, že než jsem se k tomu dostala tak to v teple se začalo kazit a vůbec žádná vůně.Tak ode dneška už vím co je to kdoule, a že jí nemám! S pozdravem
    Luďka.

    Odpověď

Napsat komentář: Ludmila Šoborová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup