Klíčky
Milí přátelé Aubriety,
v tuhých mrazech si dopřejeme pořádnou dávku čerstvých vitaminů a vypěstujeme si je sami.
Stačit nám k tomu bude miska, sítko, voda a to nejdůležitější – semínka. Použít můžeme semínka fazolí mungo, ředkviček, brokolice, pohanky, tolice vojtěšky, hořčice…
Důležité je, aby se jednalo o semínka ke klíčení, koupíte je většinou v prodejnách se zdravou výživou. „Obyčejná“semínka ze zahradnictví nepoužívejte, protože bývají chemicky ošetřena a k přímé konzumaci se nehodí.
Semínka naklíčíme velice jednoduše. Semena a následně pak klíčky v sobě skrývají živiny, protože semínko ještě není schopno čerpat živiny ke klíčení z půdy. Když semínko přijde do kontaktu s teplem a vlhkem obsah živin se v něm mnohokrát znásobí, to je důvod proč je jíst.
Úvodem semínka propláchneme a minimálně přes noc je necháme namočená ve sklenici s vlažnou vodou. Pak vodu slijeme přes sítko.
Semínka v sítku ponecháme, můžeme je v něm rozložit do tenčí vrstvy, sítko položíme na misku a na vrch přiklopíme talířkem. Postavíme do místnosti s pokojovou teplotou. A budeme klíčící semínka proplachovat. To je nejlepší ochrana proti vzniku plísní na klíčcích. Proplachujeme vždy vlažnou vodou, nikdy ne studenou nebo horkou. Já vždy ráno a večer, ale čím častěji, tím lépe.
Po dvou až čtyřech dnech se začnou objevovat klíčky a my můžeme začít hodovat. Zarazí Vás, jak příjemně semínka změknou a jak lahodně klíčky chutnají. Semínka té které rostliny mají svoji osobitou chuť. Obsahují vitamín C, železo, zinek, vápník.draslík, hořčík, bílkoviny, vitamin B. Budete mít pocit , že ochutnáváte přírodu samu, že se vracíte ke kořenům :-).
Klíčky vyrábím snad ze všeho – laskavec, špalda, pohanka, tykev, fazole mungo, slunečnice, ředkvičky. Klíčky červené řepy chutnají po oříšcích, fazole mungo po hrášku, vojtěška Vám rychle vyklíčí a z pohanky jím nejraději pouze klíčky, obal semínek se mi jeví poněkud tuhý.
Krásné dny příští a nezapomeňte proplachovat :-),
Vaše Aubrieta