Zázvorový čaj
Zázvor je rostlina původem z Asie, nejčastěji se uvádí jako původní ve Vietnamu, tedy v Asii jihovýchodní. Kvete žlutě a dorůstá výšky i jeden metr. Zázvor pravý (Zingiber officinale) se proslavil svým oddenkem.
Ten vyléčí téměř všechny neduhy. Posílí naši imunitu, odstraní žaludeční potíže, plynatost, výborný je v období chřipek. Můžeme ho konzumovat za syrova – to je pro odvážné, kandovaný je výborný, nakládaný růžový je v Japonsku nepostradatelný k suši. Ze zázvoru si můžete udělat i obklad na bolavé klouby.
Chuť zázvoru je velice výrazná, pálivá, pocitově zahřeje. Vůně připomíná kostelní kadidlo. My si dnes ze zázvoru uvaříme čaj. Jeho příprava je velice jednoduchá a výsledek překvapivý, zvláště pijete – li čaj poprvé.
Koupíme si zázvorový oddenek. Vybereme si pěkně čerstvý, neseschlý, s dostatkem pupenů. Když už budeme v obchodě, přikoupíme ještě citron. Doma odkrojíme kousek oddenku a oloupeme jej, následně nakrájíme na kostičky. Citron taky oloupeme, pokud nemáme ten bio a nakrájíme na kolečka. Budou se v čaji pěkně vyjímat. Vše dáme do čajové konvice a zalijeme horkou vodou (teplota těsně pod bod varu). Necháme asi tak 15 minut louhovat a napijeme se. Když jsem takto připravený zázvorový čaj pila prvně, těžko jsem hledala odvahu k druhému loku. Je to opravdu velice ostrý nápoj :-), můžete ho zjemnit medem. Po delší době zjistíte, že je to čaj vynikající, který opravdu počáteční nachlazení z těla vyžene.
Ještě něco mě na zázvoru hodně baví. Jedná se o potravinu, kterou si stačí koupit jen jednou a rozpůlit. Z první části navařit a druhou zasadit. Proto jsem na začátku říkala, abyste si koupili oddenek s dostatkem pupenů. Čím více pupenů, tím větší šance na zakořenění a dobrý rozvoj rostliny.
Po zasazení zázvor mírně zalévejte, asi po měsíci začnou vyrůstat listy.Kdo máte zkušenosti s pěstováním kosatců, při výsadbě postupujte obdobně. Oddenek celý nezasypejte, nechte 1/3 venku.
Ponechte rostlinu na světle, ne na prudkém slunci, ve vlhké, ne však přemokřené půdě. Po několika měsících začnou listy žloutnout. Je čas zázvor vyjmout, kousek ( s hodně očky) znovu zasadit , zbytek sníst.
Při konzumaci zázvoru, stejně tak jako i jiných bylinek mějte na paměti, že nic se nemá přehánět.
Vaše Aubrieta
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články