Lipový likér a čaj
Čas začínajících prázdnin má svoji vůni. Je to vůně lip. Lipových květů na náměstích městeček a vesnic, na školních zahradách, v alejích ke kostelu nebo třeba na Říp.
Květy sbírám, opatrně suším. Nesmí změnit barvu, musí si zachovat vůni a po usušení musí šustit. V zimě se čaj z nich bude hodit. Zažene horečku, pomůže na chrapot, podporuje pocení při chřipce a nachlazení. Můžeme ho přidat do směsi třeba s růží šípkovou i bezem. Květy je třeba sbírat včas, hned po rozvití.
Asi není třeba připomínat, že lípa srdčitá ( Tilia cordata ) je náš národní strom. A pouze květy z tohoto druhu jsou vhodné k léčebným účelům. Nebudeme tedy sbírat květy např. lípy americké nebo plstnaté. Ještě květy lípy velkolisté se hodí na čaj, koneckonců odlišit ji od srdčíité je obtížné a stejně se tyto druhy v přírodě často kříží.
Zkuste ještě z lipového květu vyrobit likér.
Na likér používám gin, ( je jemnější než vodka) – jednu lahev (0,7l). Do velké nádoby dám hodně lipových květů (jednu půllitrovou sklenici asi), na kolečka nakrájený pomeranč, cukr podle chuti (cca 20 dkg – mám raději sladší) a vše zaliji ginem. Nechám odležet 14 dní ( tři dny při pokojové teplotě na světle, pak dám do chladné komory), občas promíchám – na dně se usazuje cukr. Po čtrnácti dnech likér scedím do lahví. Je výborný i ředěný vodou s ledem, přidaný do pomerančového džusu nebo v zimě do čaje.
O lípě by se dalo povídat dlouho. Je například proslavena svoji dlouhověkostí. Raritní a prý nejstarší je lípa v Kamenici nad Lipou. Byla vysazena v roce 1248.
Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články