Tinktura s echinaceou

Milí přátelé Aubriety,

udělejme si tinkturu z třapatky nachové (Echinacea purpurea, syn.Rudbeckia purpurea)  nebo ještě lépe z třapatky úzkolisté (Echinacea angustifolia), protože ta má účinných látek ještě víc. O jejich blahodárném vlivu na lidský organismus věděli už kdysi dávno indiáni v Severní Americe.

ZDROJ

Echinecea je mnohými nazývána přírodním antibiotikem, používá se při bolestech v krku, chřipce a nachlazení, zlepšuje imunitu, uleví od bolesti zubů i od migrény. Mast z echinacey zlepší některé  kožní problémy, účinná je na proleženiny.

Echinacea angustifolia ZDROJ

Třapatky jsou na pěstování nenáročné trvalky. Určitě budou lépe prospívat na slunných polohách s výživnou půdou. Z vlastní zkušenosti ale mohu potvrdit, že rostou i na půdách méně úrodných.

DSC_0530

Semínka sázejte už v březnu do pařeniště. Pro sběr listů, stonků a květů  by měly být třapatky staré více jak dva roky, pro sběr kořene pak více jak čtyři roky. Kořeny musí být hodně vyvinuté, abychom sklizní nepoškodily celou rostlinu.

DSC_0534

 

 

K výrobě tinktur a čajů se nejvíce hodí právě kořeny, použít můžete ale i květ a stonek s listy. Všechny části dobře usušte. V zimním období, nebo nemáte-li čerstvou rostlinu k dispozici, lze sušenou echinaceu bez problémů zakoupit.

ZDROJ

Rozhodněte se, zda budete vyrábět tinkturu alkoholickou či nealko.

ZDROJ

Pro alkoholický nápoj si opatřete 500 ml vodky, pro nealko kvalitní jablečný ocet, pro obě varianty zavařovací sklenici a místo na slunci. Na dno sklenice nasypejte 120g sušené echinacey a přelijte vodkou nebo octem. Uzavřete, umístěte na slunce. Přibližně po deseti dnech je tinktura hotová, přeceďte ji přes plátno a užívejte v období chřipek jako prevenci i jako lék. Postačí jedna kávová lžička po ránu.

ZDROJ

Výborný je i čaj z echinacey, pro lepší chuť a účinek přidejte zázvor  a citron.

Vaše Aubrieta


Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články

Zázvorový čaj
Uchovávání bylinek
Artyčok
Čaj ze sušené kopřivy, šípků a bílého ibišku

 

 

 

 

 

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup