Anglie poprvé – Cambridge

Milí přátelé Aubriety, vítám Vás v Anglii.

V létě letošního roku jsem procestovala malý kousek tohoto souostroví a byla jsem naprosto unesena jeho krásou. Jako milovníka květin a zahradní architektury mě hlavně zajímala tato oblast, ale zavedu Vás   i do kostelů a hradů. Protože jsem si už na letišti půjčili auto, mohli jsme zajet, kam jsem chtěli, mohli jsme vidět, co jsme chtěli a to celých deset dní. A to bylo super. :-).

 

DSC_0039

 

Jako první jsme dojeli  do Cambridge. Po její návštěvě už vím, kde berou zahraniční zahrádkářské časopisy fotky.   Vysílení jízdou vlevo, chráněni GPS navigací, vjeli jsme do místních podzemních garáží.

DSC_0127

Hned po příjezdu do Cambridge Vás zarazí neuvěřitelné (ale opravdu) množství cyklistů úplně všude. Jezdí všemi směry, bez přilby (nemá ji nikdo), ale zato s proutěným košíkem před řídítky (ten mají všichni). Musíte dávat pozor, jezdí taky vlevo.

koláž1

Ještě ne zcela přivyklí tomu všemu, došli jsme městem k první koleji – Pembroke college. Zpětně mohu říci, že byla pro mne nejkrásnější. A zírali jsme. To nečekal nikdo. Trávníky jak golfová hřiště jsou obklopeny záhony jak z katalogu.  Všechna nádvoří koleje zahrady propojují.

koláž2

Kdo je v Cambridge, musí vidět Kapli Královy koleje. Každá kolej má svoji nádhernou  kapli, ale tahle je Vás ohromí. Vstoupili jsme, hrály varhany, pocity nepopisuji, nelze je vyjádřit slovy. Tato kaple je nejvýznamnějším  příkladem gotické architektury v Británii, největší stavba s vějířovitou klenbou na světě. Návštěva je nezapomenutelným zážitkem. Předsíň a chór jsou odděleny dřevěnou zástěnou, na její horní ploše jsou vidět píšťaly varhan.

DSC_0142

koláž3

V komentované fotogalerii na hlavní stránce DOMŮ můžete vidět další univerzitní koleje – Peterhouse, Trinity, Clare i nejstarší most přes řeku Cam.  Rozkliknutím fotografie zvětšíte do původní velikosti.

DSC_0035

 

 

Dalším zážitkem při návštěvě Cambridge může být jízda na pramicích (my nejeli). Ale zato jsme navštívili úplně malou vesničku Grantchester nedaleko Cambridge, jsou v ní chaloupky s doškovými střechami a romantický kostelík, tam Vás zavedu příště – se těšte :-).

Ještě závěrem, v Cambridge studoval například Erasmus Rotterdamský, Charles Darwin či  Isaac Newton.

Vaše Aubrieta


Kam dál ?
Domů | Aubrietiny procházky | Aubrietina zahrádka | Aubrietiny nápady | Archiv | Fotogalerie
další podobné články

Podzimní věnečky
DSC_0914
Výstava orchidejí Na Slupi
47e6b1a4b78d374716904c918bf778d0
Čaj ze sušené kopřivy, šípků a bílého ibišku
8df7adcc702cf82057c1e00c5da17c78
Co všechno s dýní 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Časový limit byl překročen. Načtěte prosím CAPTCHA znovu.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Co když si příště nevzpomenete?

Nejnovější aubrietin příspěvek přímo na Váš e-mail :-)


Děkuji za Vaši návštěvu

Powered by WordPress Popup